top of page

Programma

Symposium Studiosi Mobilae​​

Symposiumposterversie6_edited_edited.png

Voorwoord

Beste bezoeker,

​

Welkom bij het jaarlijkse symposium van Studiosi Mobilae! Het thema van dit jaar is ''Discover to Recover: the Dynamic Road to Rehabilitation''. Onder dit thema zal vooral revalidatie in de spotlight staan!  Er worden in de ochtend meerdere lezingen gegeven, onder andere van een hoogleraar, maar ook van een ervaringsdeskundige. Er komen allerlei aspecten aan bod! Na het ochtendprogramma zal er een lunch klaar staan, waarna we verdergaan met de workshops. Ook hier is voor ieder wat wils! Als afsluiter komt ex-olympisch marathonloopster Andrea Deelstra vertellen over haar carrière, inclusief de tegenslagen.  Hierna is er nog de mogelijkheid om na te praten onder het genot van een borrel en een hapje bij cafe de toeter!

 

Wij wensen u een leuke en interessante dag toe!

​

Namens de SymposiumCommissie '23-'24

​

Dagplanning

 

09:00 Aanmelden

​

10:00 Opening door Eric Sietsema

​

10:10 Lezing Renate Hensen

​

10:45 Lezing Nelleke Langerak

​

11:25 Koffiepauze

​

11:50 Lezing Femke Deckers

​

12:25 Lezing Ruud Selles

​

13:10 Lunchpauze

​

14:00 Workshopronde 1

​

15:00 Workshopronde 2

​

16:00 Afsluiting Andrea Deelstra

​

16:45 Borrel Cafe de toeter

​

​

Scherm­afbeelding 2024-10-07 om 11_edited_edited_edited_edited.png
_MG_4322.jpg
_MG_4322.jpg

Eric Sietsema
Dagvoorzitter

Eric Sietsema is docent Anatomie en Medische Fysiologie met een brede achtergrond in biomedische wetenschappen en een master in wetenschapscommunicatie. Sinds hij tijdens de coronapandemie als docent begon, heeft hij zich volledig ingezet voor de digitalisering van het fysiologie onderwijs en het herontwerpen van praktijklessen. In zijn tweede jaar begon hij met het lesgeven in de fysiologie bij Bewegingswetenschappen en sinds vorig jaar is hij ook docent Anatomie en LinkedIn beheerder van de sectie Anatomie en Medische Fysiologie.

Sindsdien is hij niet meer weg te denken uit het onderwijs en doet hij onderzoek naar 'dynamic lecturing' voor de medische fysiologie bij het vak algemene fysiologie, geeft hij echoonderwijs aan geneeskunde en traint hij de studentassistenten op didactisch, theoretisch en praktisch vlak van zowel de anatomie als de medische fysiologie. Naast zijn wetenschappelijke kennis en ervaring, brengt Eric zijn achtergrond als regisseur en trainer in improvisatietheater mee. Deze unieke vaardigheden integreert hij op inspirerende wijze in zijn onderwijs, wat resulteert in interactieve en dynamische lessen. 

Renate Hensen
Spreker

Renate Hensen is sinds februari 2022 prestatie- en sportpsycholoog. In 2023 is ze geaccrediteerd door de Vereniging voor SportPsychologie in Nederland (VSPN). In haar praktijk begeleidt ze mensen die vastlopen op hun prestaties op persoonlijk, professioneel en sportief vlak. Het individualiseren daarbij is van groot belang. Wat voor de één goed werkt, werkt voor de ander misschien juist niet. Naast het begeleiden van sporters en presteerders werkt ze in het onderwijs. Ze is opleidingsmanager bij het Instituut voor Sport- en PrestatiePsychologie (ISPP) om andere sport- en prestatiepsychologen op te leiden. In haar lezing op het symposium zal ze het onder andere hebben over de mentale aspecten tijdens revalidatie.

img_4340.jpg

Nelleke Langerak
Spreker
​

''Tijdens het symposium wil ik jullie graag meenemen in mijn carrière als bewegingswetenschapper en

toegepast onderzoeker. Wat kun je als onderzoeker bijdragen aan de maatschappij? Ik denk (en hoop) dat ik dat met mijn werk doe. Ik zal verschillende projecten met jullie delen.

Deze projecten variëren van werk uitgevoerd in Zuid-Afrika, zoals een 30-jarige follow-up studie bij

mensen met cerebrale parese (CP), die als kind een neurochirurgische operatie hebben ondergaan en wereldwijd tot de eerste patiënten behoorden die deze ingreep kregen. Ook wil ik een vervolgproject belichten waarin we in kaart brengen wat kinderen en jongvolwassenen met CP nodig hebben

naarmate ze ouder worden, evenals onderzoek bij kinderen met HIV, die werden behandeld alsof ze CP hadden.

Daarnaast wil ik ook enkele projecten in mijn huidige werk bij mensen met een dwarslaesie belichten. Dit omvat onder andere het gebruik van gaming om de handfunctie te verbeteren, en het

bijdragen aan de ontwikkeling van een ingenieus systeem dat een digitale brug vormt tussen het brein en het ruggenmerg, waardoor mensen weer kunnen lopen. We werken ook aan het verbeteren van de fitheid van patiënten tijdens hun revalidatie, door al in een vroeg stadium hoog-intensiteit

conditietraining te introduceren. Een ander veelbelovend project is het testen van speciale technologie om de bloeddruk onder controle te krijgen bij mensen met orthostatische hypotensie.

Het zijn uiteenlopende projecten, op verschillende locaties, met diverse patiëntengroepen en doelen, maar ze hebben allemaal één gemeenschappelijke focus: interdisciplinair toegepast onderzoek met als uiteindelijk doel gezond ouder worden met een beperking.''

DV__1992.jpg

Femke Deckers

Spreker

Een tweedehands auto', zo noemde Femke zichzelf. Om deze zoveel jaar openbaarde zich een aangeboren, verborgen gebrek. Tientallen spreekkamers heeft ze gezien, vele type zorgbehandelingen probeerde ze uit, met als doel zich steeds weer opnieuw energiek en gelukkig te voelen - waarvan acte! 

 

Femke Deckers (1976) is een expert in het zichzelf opnieuw op de rit krijgen. Ze is onder andere geboren met scoliose, waarvoor ze 11 jaar in een brace zat en 2x een spondylodese onderging. Bij de tweede operatie in 2013 ontstond een incomplete dwarslaesie. Ze herstelde hiervan, en greep het aan als keerpunt in het leven. Sindsdien deelt ze haar inzichten met betrekking tot mindset, lifestyle en de relatie met je lijf in haar boeken, kunst, trainingen en op podia. 

 

In deze lezing deelt ze hoe de revalidatie van de incomplete dwarslaesie eruit zag: door welke stadia ging ze? Wat hielp, wat hielp niet? Wanneer moet je doorzetten, wanneer juist loslaten? Welke emoties kwam ze tegen, welke behandelaren bleven haar bij? Waar houd je je als mens aan vast als het lichaam tegenzit? Kortom, de lessen die ze leerde op het vlak van heling en revalidatie. 

FemkeDeckers-2024.jpg

Ruud Selles
Spreker

Ruud Selles is hoogleraar aan het Erasmus MC in Rotterdam, werkzaam voor de afdelingen Revalidatiegeneeskunde en Plastische, Reconstructieve & Handchirurgie. Hij behaalde zijn BSc

en MSc Bewegingswetenschappen in Amsterdam, zijn PhD bij de afdeling

Revalidatiegeneeskunde van het Erasmus MC en deed een postdoctoraal fellowship aan het Shirley Ryan AbilityLab in Chicago, VS.

 

Ruud bekleedt een leerstoel op het gebied van datagestuurde behandeling met een bijzondere interesse in chirurgie en revalidatie van de bovenste extremiteit. Zijn onderzoek richt zich op innovatieve benaderingen om de effectiviteit van behandelingen en de nauwkeurigheid van diagnoses te begrijpen door klinische gegevens te verzamelen en te analyseren met behulp van statistische en data wetenschappelijke technieken. 

 

Om dit te doen, ontwikkelt zijn groep 1) slimme verzamelmethoden voor real-world klinische gegevens om behandelingsresultaten te meten en prognostische markers in de dagelijkse klinische praktijk te bestuderen, 2) voert vergelijkende effectiviteitsstudies uit met real-world klinische gegevens om variabiliteit in behandelingseffect te analyseren en behandelopties te vergelijken, en 3) ontwikkelt klinische voorspellingsmodellen om verschillen in individuele reacties op behandelingen te evalueren en te voorspellen met moderne AI technieken. Daarnaast is hij lid van de raad van toezicht van het Nederlands Paramedisch Instituut (NPI) en voormalig bestuurslid en voorzitter van de Vereniging voor Bewegingswetenschappen Nederland (VvBN). In zijn presentatie zal hij ingaan op de ontwikkelingen in datagestuurde behandeling van patiënten met bewegingsproblemen en de belangrijke rol die hij daarin ziet voor de bewegingswetenschapper van de toekomst

Ruud Selles.jpg

Sven Geelen en Irma Visser

Workshop

In de afgelopen veertig jaar is de overlevingskans van mensen met brandwonden aanzienlijk verbeterd. Toch blijven brandwonden een tragische gebeurtenis met ernstige, vaak blijvende gevolgen, zoals fysieke beperkingen, esthetische klachten, vermoeidheid en psychologisch trauma. Deze gevolgen hebben een grote impact op het dagelijks leven, en mensen met brandwonden moeten zich voortdurend aanpassen om weer deel te nemen aan het leven. Om de brandwondenzorg verder te verbeteren, is het essentieel dat toekomstig onderzoek aansluit op de wensen en behoeften van patiënten. Hier speelt patiëntenparticipatie een belangrijke rol. Patiëntenparticipatie betekent dat de specifieke ervaringsdeskundigheid van (oud-)patiënten en hun naasten wordt benut om de zorg te verbeteren. Dit heeft vele voordelen, zoals het verhogen van de maatschappelijke relevantie van onderzoek, het aanscherpen van onderzoeksdesigns en het vergroten van de kans dat interpretaties en conclusies juist zijn. De afgelopen jaren is de belangstelling voor patiëntenparticipatie sterk toegenomen, en subsidieverstrekkers stellen hier steeds vaker eisen aan.

In deze workshop maak je kennis met een ervaringsdeskundige die zelf brandwonden heeft overleefd. Je krijgt de kans om in gesprek te gaan over de uitdagingen van revalidatie na brandwonden en leert hoe je samen met ervaringsdeskundigen onderzoek kunt opzetten en uitvoeren rondom revalidatie, bewegen en gezondheid.

Scherm­afbeelding 2024-10-23 om 18.02.45.png

Dorien Schrantee
Workshop 

Dorien Schrantee is al 11 jaar fysiotherapeut op de afdeling neurologie van revalidatiecentrum Beatrixoord in Haren. Met een achtergrond in bewegingswetenschappen en fysiotherapie, verzorgt zij de workshop “Revalideren na niet aangeboren hersenletsel”. In deze workshop deelt Dorien haar kennis en praktische inzichten over de revalidatie van patiënten met hersenletsel

me.jpg

Thijs Tankink en Chengxiang Lia

Workshop

Thijs Tankink behaalde zijn bachelor- en masterdiploma Bewegingswetenschappen aan de

Rijksuniversiteit Groningen. In september 2022 is hij gestart met zijn promotietraject bij het Universitair Medisch Centrum Groningen. Tijdens zijn onderzoek ontwikkelt en test hij ‘Human-in-the-loop’ optimalisatie protocollen. Met behulp van deze methode worden hulpmiddelen voor het wandelen, zoals schoenen of protheses, met behulp van artificiële intelligentie individueel afgesteld

naar de behoeftes van de gebruiker, om zo de effectiviteit van deze ondersteunende technologie te

verhogen en het looppatroon van de mens te verbeteren.

Chengxiang Liu (Oran) behaalde zijn masterdiploma Mechatronische Techniek aan de Universiteit

van Guangzhou in China. In maart 2023 is hij begonnen met zijn promotietraject aan de Rijksuniversiteit Groningen, waarbij hij vanuit het ‘Health Technology Research and Innovation

Cluster’ (HTRIC) betrokken is bij het CoAdapt-project. Dit project richt zich op het ontwikkelen van een motorisch aangestuurde protheseknie, waarbij zowel de gebruiker als de prothese zich door middel van ‘Human-in-the-loop’ optimalisatie aan elkaar aanpassen.

Tijdens de workshop zullen ze laten zien hoe de gemotoriseerde protheseknie in staat is om de functie van een biologische knie over te nemen en hoe we bij Bewegingswetenschappen de GRAIL, een state-of-the-art meetsysteem voor het meten van menselijk bewegen, gebruiken om het

looppatroon te analyseren.

Scherm­afbeelding 2024-10-16 om 13.29.39.png

Dennie Jager
Workshop

In deze workshop neemt Dennie je mee in zijn persoonlijke verhaal van een tragisch ongeluk naar een leven vol hoop en innovatie. Na een brommerongeluk in 2014 liep hij een dwarslaesie op, wat zijn leven drastisch veranderde. Maar in plaats van op te geven, vond Dennie kracht in technologie en werd hij een pionier in het gebruik van exoskeletten.

Tijdens de workshop ontdek je hoe exoskeletten werken, hoe ze worden ingezet in revalidatie en wat hun impact kan zijn op het leven van mensen met een dwarslaesie. Dennie deelt zijn ervaringen met herstel en innovatie, en geeft een kijkje in de toekomst van deze technologie. Door zijn verhaal wil hij inspireren en anderen helpen om ook het onmogelijke mogelijk te maken: weer kunnen lopen.

Deze workshop is bedoeld voor iedereen met interesse in revalidatie, technologie of innovatie. Doe mee en leer over de kracht van doorzettingsvermogen en technologie!

BFZ_4039.jpg

Andrea Deelstra

Dagafsluiter

Een inspirerende vrouw met een indrukwekkende sportcarrière. Andrea is tweevoudig Olympisch marathonatlete en meervoudig Nederlands kampioene in verschillende disciplines. Naast haar eigen prestaties zet zij haar passie voor sport in om anderen te motiveren als atletiektrainster, gymlerares, personal trainer en voedingscoach. Met haar positieve instelling en doorzettingsvermogen helpt ze mensen in beweging te komen én te blijven. Andrea’s verhaal is er een van dromen najagen, tegenslagen overwinnen en succes omarmen. Ze neemt je graag mee in haar persoonlijke reis, van een kleine meisjesdroom tot het bereiken van de Olympische Spelen, en laat zien hoe belangrijk een gezonde mindset is in zowel sport als het leven.

pro-MNmnUVpV.jpeg
bottom of page